Akwitania zawitała do AfreeKANY!
Pożywnie, kalorycznie, z nutą wonnego aromatu ziół i warzyw, wakacyjną pocztówką z Akwitanii AfreeKANA powitała kolejny sezon projektu "Gotowanie w AfreeKANIE".

20 września w restauracji AfreeKANA rozpoczął się kolejny sezon spotkań miłośników kuchni świata. Pierwszy po wakacjach wieczór kulinarny stał się okazją, by wspomnieć letnie podróże inspirowane smakiem.
Smakosz, prowadząca projekt "Gotowanie w AreeKANIE" zaprezentowała kuchnię rodem z Akwitanii - bogatą w pożywne ryby i owoce morza, świeże warzywa, kaloryczne mięsa, a zwłaszcza drób z gęsiną i kaczką na czele. Uczestnicy pokazu mogli skosztować garbure z chorizo (czyt. garbur z czorizo). To jednogarnkowe, pożywne i sycące danie o bogatej tradycji, przypadło go gustu uczestnikom pokazu. Pełne uzupełniających się smaków zaskoczyło smakoszy prostotą przygotowania. Gdy tylko wszystkie składniki garbure trafią do garnka, przykładem Francuzów, którzy chętnie korzystają z tradycyjnej kuchni swego regionu, wykorzystując czas przed posiłkiem na pracę - głównie w gospodarstwie, możemy oddać się innemu zajęciu.

Nie brałeś jeszcze udziału w spotkaniach miłośników kulinarnych przygód?
Sprawdź, jak smacznie i ciekawie było w miniony wtorek i dołącz do uczestników projektu już 18 października o godzinie 18.00. Tym razem smakosz i kulturoznawca w jednej osobie zaprezentuje zapasy z jesiennej spiżarni.
A czekając na kolejne spotkanie przygotuj garbuje z chorizo -
pobierz przepis. Spróbuj - inni już kosztowali!
Wstęp i udział w spotkaniach jest bezpłatny!
27 września 2011
Powrót
|