Gotowanie w AfreeKANIE!
Zapraszamy na węgierskie przysmaki!
20 października o godz. 18.00 - gotujemy i jemy!
Klub AfreeKANA zaprasza serdecznie mieszkańców miasta na kolejny - dziesiąty już, nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. Tym razem w obecności Gości kucharz restauracji przygotuje tradycyjne potrawy rodem z Węgier.
Kuchnia węgierska zaskakuje mnogością smaków, zapachów i kolorów, zwłaszcza tych, przywodzących na myśl złotą, polską jesień. Gdy wieje chłodem w naszych domach królują ciepłe i rozgrzewające potrawy, które łatwo przygotować dzięki dobrodziejstwu sezonowych warzyw i zawsze dostępnemu, niewymyślnemu mięsu. Waśnie dlatego w październiku klub AfreeKANA proponuje swoim Gościom spotkanie z kuchnią Węgier. Bodaj nigdzie indziej nie można spotkać takiego bogactwa cenionych w czasie jesiennej pluchy, dań.
- Podstawą tej kuchni są: ostra, wyciskająca łzy cebula, papryka - zarówno świeża, jak i sypka, czerwona, będąca podstawową przyprawą tej kuchni. Powiedzenie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać. I jest w tym sporo prawdy. Rozmaite pachnące gulasze, maleńkie kluseczki, zwane galuszkami, tort "Dobos" i oczywiście słynne węgierskie leczo, które tak wrosło w nasz rodzimy kulinarny krajobraz, że często zapominamy o jego węgierskich korzeniach. To właśnie tą prostą potrawę,
w harmonijny sposób łączącą paprykę z cebulą i pomidorami z dodatkiem swojskiej kiełbasy i boczku przygotujemy podczas najbliższego pokazu - przybliża klimat spotkania Barbara Surmacz - Dobrowolska, kulturoznawca i smakosz, prowadząca projekt "Gotowanie w AfreeKANIE".
Każdy, kto 20 października o godz. 18.00 odwiedzi naszą restaurację skosztuje tradycyjnego węgierskiego leczo, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE" mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata.
Wstęp i udział nieodpłatny!
16 października 2009
Powrót
|