Gotowanie w AfreeKANIE!
Wakacyjna pocztówka z Akwitanii
Po letniej przerwie do restauracji AfreeKANA powraca "Gotowanie w AfreeKANIE". Czwarty już sezon spotkań miłośników kuchni świata i tej tematycznie związanej z porą roku lub świętami, zaskoczy smakoszy nieznanymi dotąd potrawami z różnych kręgów kulturowych. Nie zabraknie dobrych rad, dyskusji i kulinarnych pomysłów samych Uczestników wieczorów.
Pierwsze powakacyjne spotkanie w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE" odbędzie się w restauracji AfreeKANA już 20 września /wtorek/ o godzinie 18.00.
Gościom restauracji zostanie zaprezentowana kulinarna strona Akwitanii - regionu Francji, doskonale oddającego istotę kuchni, uchodzącej często za najlepszą na świecie.
- Na wakacyjnej kulinarnej pocztówce z Akwitanii, którą przedstawimy naszym Gościom w najbliższy wtorek znalazła się bliskość oceanu, mórz, licznych rzek, obfitych w ryby i owoce morza. Nie zabrakło też piętrzących się w pobliżu szczytów Pirenejów, sprzyjających wypasowi owiec i kóz oraz licznych, nasłonecznionych stoków, dających możliwość uprawy winorośli i produkcji wykwintnych win. Tak zatem, w czasie najbliższego "Gotowania w AfreeKANIE" wybierzemy się w smaczną podróż, wędrując wzdłuż wybrzeża Oceanu Atlantyckiego do krainy długich piaszczystych plaż, wysokich fal i winorośli - uchyla rąbka tajemnicy o spotkaniu Barbara Surmacz-Dobrowolska, smakosz i kulturoznawca, prowadząca projekt "Gotowanie w AfreeKANIE".
Długie na 270 km wybrzeże Akwitanii przyciąga co roku rzesze spragnionych odpoczynku turystów, jak i amatorów surfingu. Jednym i drugim sprzyja prosta i różnorodna kuchnia regionu. Bogactwo ryb oraz hodowanych w zatoce d'Arcachon ostryg to raj dla miłośników owoców morza. Dzięki soczystym górskim pastwiskom posiłek można zwieńczyć wspaniałymi owczymi i kozimi serami. Lasy Akwitanii jesienią pełne są grzybów, pośród których królują najdroższe i najbardziej wyrafinowane - czarne trufle. Specjałem tego regionu jest słynne foie gras (czyt.fła gra), czyli pasztet z gęsich wątróbek, najczęściej podawany z dobrze wypieczonym wiejskim chlebem. Menu wzbogacają silne wpływy baskijskie, na czele z baraniną z rożna, doradą z czosnkiem oraz wszechobecną hiszpańską kiełbasą chorizo (czyt. czorizo).
- To właśnie ta niezwykła kiełbasa będzie jednym ze składników jednogarnkowego dania, które pojawi się podczas najbliższego wieczoru kulinarnego w AfreeKANIE. Przepis ten jest swego rodzaju fuzją kuchni gaskońskiej i baskijskiej mających największy wpływ na kulinaria Akwitanii, co więcej, kiedy nadejdą jesienne chłody, świetnie sprawdzi się na naszych stołach, rozgrzewając ciało i duszę - przekonuje i zaprasza do wzięcia udziału w pierwszym w tym sezonie spotkaniu miłośników kuchni, Barbara Surmacz-Dobrowolska.
Spotkania miłośników kuchni świata mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka inna przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji.
Wstęp i udział nieodpłatny!
16 września 2011
Powrót
|