Gotowanie w AfreeKANIE!
Truskawkowe szaleństwa!
21 czerwca o godz. 18.00 - gotujemy i jemy!
Restauracja AfreeKANA zaprasza serdecznie mieszkańców miasta na nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. Tym razem, na zakończenie sezonu w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE", w obecności Gości smakosz i kulturoznawca przygotuje truskawkową ucztę.
Czerwiec - miesiąc w którym żegnamy wiosnę i witamy kalendarzowe lato, obfituje w dobrodziejstwa sadu. Warzywa są coraz dorodniejsze, a owoce kuszą ze wszech miar zapachami, kolorami i smakiem. Jednak prym wiedzie wyczekiwana przez cały rok truskawka. Jest ona nie tylko gratką dla lubiących owoce. Okazuje się, że owoce truskawkowych krzaczków są wszechstronne i choć najlepiej smakują świeże, idealnie nadają się do mięs, wytrawnych sałatek, deserów, a nawet na grilla. Truskawki pod niecodzienną postacią restauracja AfreeKANA zaprezentuje właśnie w czerwcu.
- Wystarczy odrobina fantazji i magicznych sztuczek, by z banalnej truskawki przygotować prawdziwie urozmaiconą ucztę. W mgnieniu oka, dzięki odrobinie czekolady przeistoczymy owoce w elegancką, słodką przekąskę. Udowodnimy również, że truskawki świetnie sprawdzają się w daniach wytrawnych - szczególnie w sałatkach. Można z nich przygotować przekąskę, aperitif, danie główne lub deser. Możemy też oczywiście zamknąć je w słoiku i przechować do zimy, żeby i wtedy cieszyły nasze zmysły - zachęca Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" i dodaje:
- Ten bogaty w witaminę C, fosfor i żelazo owoc ma tak naprawdę same zalety: pięknie pachnie, cudownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje, co więcej - tak naprawdę w naszych rodzimych plantacjach truskawki udają się najlepiej. Choć uprawiane są w wielu zakątkach globu - nigdzie nie pachną tak intensywnie i nie smakują tak wyjątkowo. Zresztą przekonujemy się o tym każdorazowo kiedy próbujemy "wyprzedzić sezon" i kupujemy truskawki importowane, zanim nasze pojawią się na targowiskach. Dlatego - do dzieła! Oddajmy się czerwcowemu, truskawkowemu szaleństwu, a wszystkich ciekawych truskawkowych transformacji zapraszamy już w najbliższy wtorek do AfreeKANY!
Czerwcowe spotkanie miłośników kulinarnych ciekawostek będzie ostatnim przed wakacjami. Z tej okazji na uczestników czeka pyszna niespodzianka. Dotychczas restauracja AfreeKANA przybliżyła mieszkańcom regionu tradycyjne potrawy m.in. z Japonii, Chin, Włoch, Francji, Meksyku, Grecji, Belgii i wielu innych krajów Europy i świata. AfreeKANA zdradziła sekrety przyrządzania karnawałowych przekąsek i ostatkowych słodkości, sezonowych warzyw - królowały dynia i cukinia, a także świątecznych specjałów i mnóstwa innych.
Każdy, kto odwiedzi restaurację AfreeKANA 21 czerwca o godz. 18.00 skosztuje truskawkowych pyszności, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania z cyklu "Gotowanie w AfreeKANIE" mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata.
Wstęp i udział nieodpłatny!
16 czerwca 2011
Powrót
|