Gotowanie w AfreeKANIE!
Wytrawne specjalności z imbirem!
KANA wraz z restauracją AfreeKANA zapraszają miłośników kuchni na kolejny w tym roku wieczór kulinarny w ramach cyklicznego projektu "Gotowanie w AfreeKANIE", który odbędzie się w najbliższy wtorek, 19 listopada o godz. 18.00. Tym razem zaprezentujemy wytrawne specjalności z imbirem.
Bez tego korzenia, u nas jeszcze wciąż mało popularnego, wiele narodów nie wyobraża sobie życia. W Azji używany od 5 tysięcy lat, dał się poznać jako cudowna roślina. Dokładne pochodzenie imbiru nie jest znane do dnia dzisiejszego. Podobno pochodzi z jednej z wysp na Pacyfiku. Na terenie Europy imbir pojawił się w głównej mierze za sprawą Krzyżowców, którzy sprowadzili go z Ziemi Świętej.
Dziko rośnie w tropikalnym i subtropikalnym klimacie, jednak na nasze stoły trafia z plantacji w Indiach, Indonezji, Chinach, Japonii, Australii, Nigerii, a także z Ameryki Południowej.
- Świeży korzeń imbiru posiada mocny, przyjemny, nieco cytrynowy zapach i piekący, ostry smak. Ususzony i sproszkowany traci swą moc i zyskuje bardziej korzenną, gorzkawą nutę. Dzięki wyjątkowym właściwościom leczniczym idealnie sprawdzi się w sezonie jesiennej słoty i mroźnej zimy. Imbir wzmacnia odporność, silnie rozgrzewa i może być stosowany w leczeniu przeziębień oraz stanów grypowych. Już od jakiegoś czasu bez problemu możemy dostać świeży imbir i przygotowywać rozmaite orientalne smakołyki oraz rozgrzewające i aromatyczne potrawy i napoje, bliższe polskim tradycjom, ale wzmocnione nutką orientu - przybliża temat wieczoru kulinarnego Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt i zaprasza:
- W czasie najbliższego spotkania smakoszy zmierzymy się z kuchnią fusion i przygotujemy rozgrzewającą alternatywę dla tradycyjnej zupy pomidorowej.
Każdy, kto 19 listopada o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY skosztuje zupy pomidorowej z imbirem, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Ponieważ projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, liczba miejsc na pokaz kulinarny jest ograniczona.
Wstęp i udział nieodpłatny!
Projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" jest dofinansowany przez Urząd Miejski w Sosnowcu.
14 listopada 2013
Powrót
|