Gotowanie w AfreeKANIE!
Z dalekich Indii na polskie stoły - curry!
W najbliższy wtorek, 19 marca, o godz. 18.00 restauracja AfreeKANA /www.afreekana.pl/ zaprasza serdecznie na wieczór kulinarny w ramach cyklicznego projektu "Gotowanie w AfreeKANIE".
Smakosz i kulturoznawca wraz z kucharzem restauracji zaprezentują curry - potrawę tysiąca postaci i smaków. Choć w Polsce nazwa bardziej kojarzona jest z mieszanką przypraw o pięknym słonecznym kolorze i bardzo aromatycznym, szczególnym smaku, w rzeczywistości curry to przede wszystkim kategoria zdrowych i sycących potraw. Curry, zwłaszcza to przyrządzane w Europie często bazuje na mięsie drobiowym, ale świetnie w potrawie sprawdzają się też warzywa, sery i ryby.
Najważniejsze, by całość składników przykrywał, pełen aromatów sos, będący kwintesencją potrawy. Mieszanka kurkumy, imbiru, czarnego pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, czarnej gorczycy, chili, cynamonu, czosnku, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu i soli wcale nie wyczerpuje długiej listy przypraw używanych do przygotowania curry. Ich odpowiednie proporcje nadają temu daniu niepowtarzalny smak, który szybko zyskuje zwolenników także w Polsce.
Aby się przekonać, jak można samodzielnie ugotować curry i zaskoczyć bliskich oryginalną potrawą tysiąca smaków, wystarczy przyjść do restauracji AfreeKANA i wziąć udział w wieczorze miłośników kuchni. Będzie można nie tylko przyjrzeć się poczynaniom kucharza, poznać sekrety curry, ale też skosztować przygotowanego na oczach gości restauracji, dania wieczoru!
Każdy, kto 19 marca o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY skosztuje curry, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały.
Wstęp i udział nieodpłatny!
Projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" jest dofinansowany
przez Urząd Miejski w Sosnowcu.
14 marca 2013
Powrót
|