Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!
Czas na wielkie grzybobranie!

Po wakacyjnej przerwie do restauracji AfreeKANA powraca "Gotowanie w AfreeKANIE". Czwarty już sezon lubianego przez mieszkańców regionu projektu, zainauguruje spotkanie z grzybami z polskiego lasu.

W czasie najbliższego spotkania miłośników kuchni, już 18 września o godz. 18.00 nasza restauracja zaprezentuje grzybowe specjały. W AfreeKANIE zagoszczą borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki i wiele innych grzybów z polskiego lasu. Wieczór w towarzystwie kuchni będzie okazją do poznania tajników i sekretów rodzimej tradycji w przyrządzaniu owoców lasu.

Gotowanie w AfreeKANIE

Wrzesień i październik to idealny okres na grzybobranie, choć wiele zależy od pogody. Wysyp tych fantastycznych owoców lasu uzależniony jest bowiem od wilgotnego podłoża i stosunkowo wysokich temperatur. Od późnego lata do końca jesieni, czyli mniej więcej od sierpnia do pierwszych dni listopada, w polskim klimacie dojrzewa większość gatunków grzybów jadalnych. W naszym kraju, jak i w całym obszarze północnosłowiańskim, istnieje bogata tradycja zbierania grzybów, a co za tym idzie również ich przygotowywania. Rodzime zwyczaje, związane z grupowym grzybobraniem, sięgają dalej niż te, opisane przez Adama Mickiewicza w "Panu Tadeuszu".

Gotowanie w AfreeKANIE

Prawdziwki, podgrzybki, kurki, rydze, kanie... Grzyby są doskonałe w najrozmaitszych odsłonach. Jako dodatek do makaronów czy bliższych naszym stronom klusek np. kładzionych. Rozmaitych mięs, zup - tych tradycyjnych, najlepiej z lanymi kluseczkami, jak i wyrafinowanych kremów. Świetnie sprawdzają się w daniach orientalnych, ale i najprostszych sałatkach czy omletach. Nie ma nic prostszego, a jednocześnie bardziej cudownego w smaku niż jajecznica ze świeżych jajek, ze szczypiorkiem i z dodatkiem dopiero co zebranych kurek - przybliża temat prowadząca "Gotowanie w AfreeKANIE" Barbara Surmacz-Dobrowolska i przekonuje:
- Grzyby są dobre do wszystkiego, a jesienią, kiedy jest ich najwięcej, warto po nie sięgnąć. Wybrać się do lasu, samemu czy z rodziną lub przyjaciółmi, a następnie z części zbiorów przygotować jesienny obiad lub kolację, ciesząc się końcówką pięknej pogody. Resztę ususzyć lub zamarynować, by zasilały naszą spiżarnię aż do kolejnego sezonu. Pamiętamy jednak, że grzyby skrywają również niebezpieczeństwa i jeśli nie jesteśmy pewni własnej wiedzy, które z nich nadają się do jedzenia, a które są trujące, lepiej kupmy je w sklepie, a do lasu wybierzmy się rekreacyjnie - teraz wygląda najpiękniej!

Gotowanie w AfreeKANIE

Każdy, kto odwiedzi restaurację AfreeKANA 18 września o godz. 18.00 skosztuje kremu z podgrzybków, podanego w towarzystwie pałeczek z ciasta francuskiego, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" jest dofinansowany przez
Urząd Miejski w Sosnowcu.


Wstęp i udział nieodpłatny!

13 września 2012

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail