Gotowanie w AfreeKANIE!
Słodki karnawał pełen ostatkowych pyszności!
Zapraszamy serdecznie mieszkańców miasta na nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. Tym razem w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE", w obecności Gości kucharz restauracji wraz ze smakoszem i kulturoznawcą przygotują tradycyjne karnawałowe pyszności - na osłodę ostatków.
Karnawał, czas radości i beztroskiej zabawy, pełen smakołyków, które umilają spotkania ze znajomymi, w pełni. Noworoczne postanowienia, dotyczące odchudzania poszły w zapomnienie i przegrały z pokusą sięgnięcia po coś słodkiego. Korzystając z tej okazji restauracja AfreeKANA zaprasza serdecznie na prawdziwie pyszny wieczór kulinarny w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". Już w najbliższy wtorek 15 lutego o godzinie 18.00 smakosz i kulturoznawca wraz z kucharzem przygotują dla Gości restauracji ostatkowe smakołyki.
- Choć w tłusty czwartek królują oczywiście pączki w różnej postaci: lukrowane, obsypane pudrem lub kandyzowaną skórką pomarańczy, z różą, marmoladą, budyniem czy adwokatem, warto poznać słodką tradycję ostatków, inną w każdym kraju - przekonuje Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" i zachęca:
- warto skosztować, choćby dla porównania z naszymi specjałami, innych regionalnych przysmaków, takich jak: holenderski oliebol - przypominający nadziewane bakaliami, smażone w głębokim tłuszczu racuchy, czy turecką lokmę albo greckie loukoumas - czyli małą, tłustą kuleczkę, nasiąkniętą gęstym cukrowym syropem lub miodem, z domieszką cynamonu i często z warstwą sezamu na wierzchu. Bardziej znane są włoskie fritelle - smażone na złoto kawałeczki ciasta, przypominające nieco nasze faworki.
Już w najbliższy wtorek w AfreeKANIE prym będą wiodły oponki, czyli pączki z dziurką, których nie należy mylić ze znanymi z amerykańskich filmów policyjnych donuts, które przypominają je wyłącznie z wyglądu. O tym jak łatwo przygotować oponki ze szczyptą wanilii Goście AfreeKANY przekonają się już 15 lutego.
Spotkania miłośników kulinarnych przygód mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca o godz. 18.00 na Gości restauracji czeka inna kulinarna podróż. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji.
Wstęp i udział nieodpłatny!
11 lutego 2011
Powrót
|