Gotowanie w AfreeKANIE!
Niedaleko pada jabłko od jabłoni!
Przyjdź i sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o tradycyjnym, polskim jabłku.
Już 16 października o godzinie 18.00 odkryjemy sekrety polskiego, jesiennego sadu!
Restauracja AfreeKANA zaprasza serdecznie mieszkańców miasta na nieodpłatny pokaz kulinarny w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". Tym razem AfreeKANA zaprezentuje jabłka pod różną postacią.
Choć jabłko jest bardzo popularne i w zasadzie dostępne przez cały rok, to właśnie jesienią dojrzewają jego najsmaczniejsze odmiany. Szara reneta, lobo, antonówka, papierówka, rubin, czy ligol - wszystkie mają wiele postaci, pod każdą pokazują inne oblicze - najpiękniejsze w czasie złotej polskiej jesieni, gdy sady kuszą jabłoniami, uginającymi się pod ciężarem owoców.
- Soczyste, chrupkie, doskonałe surowe, jak i pieczone. Słodko-kwaśny smak jabłka, sprawia, że świetnie sprawdza się ono jako dodatek do mięs, w sałatkach, surówkach, czy jako składnik deserów i popularnych u nas ciast. We wszystkich odsłonach smakuje fantastycznie. Jabłko może być również przetwarzane na galaretki, musy, soki czy po prostu ususzone - w takiej postaci będzie idealne do wieczornego podgryzania przy czytaniu książki lub przed telewizorem - zachęca do udziału w spotkaniu miłośników kuchni Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca "Gotowanie w AfreeKANIE" i dodaje:
- Tajniki i symbolikę tego królewskiego owocu odkryjemy już 16 października. Uczestnicy otrzymają również przepisy na moje ulubione potrawy z jabłkami, dowiedzą się, jak najłatwiej przygotować dowolny drób z dodatkiem jabłek, a także pyszny i prosty deser, idealny na jesienną chandrę. Podczas pokazu przedstawimy alternatywę dla tradycyjnej szarlotki.
Każdy, kto 16 października o godz. 18.00 odwiedzi naszą restaurację, skosztuje potraw z jabłkami w roli głównej a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny.
W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji
i degustują przygotowane specjały.
Wstęp i udział nieodpłatny!
Projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" jest dofinansowany przez Urząd Miejski w Sosnowcu.
10 października 2012
Powrót
|