Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!
Wielkanocne baby i mazurki - tradycja w nowej odsłonie.
Przyjdź i przekonaj się jaki smak mogą mieć Święta Wielkiej Nocy
- 12 kwietnia (we wtorek) restauracja AfreeKANA zaprezentuje tradycyjne
i nowoczesne potrawy wielkanocne.

Restauracja AfreeKANA zaprasza mieszkańców miasta na nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. W obecności Gości smakosz i kulturoznawca przygotuje wielkanocne tradycyjne specjały, które od lat goszczą na świątecznym stole i takie, które dopiero zdobywają sobie uznanie.

Gotowanie w AfreeKANIE

Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie, upamiętniające Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Z tym istotnym wydarzeniem dla każdego katolika wiąże się też piękna symbolika, która przekłada się na sposób obchodzenia Wielkiej Nocy w polskich domach. Najwyraźniej daje o sobie znać podczas wielkanocnego śniadania, kiedy na stole pojawiają się pisanki, wcześniej poświęcone pokarmy, jajka, chrzan, ćwikła. Jednak tej tradycyjnej oprawie świąt coraz częściej nadaje się nowy wymiar. Jak pogodzić chęć wprowadzenia innowacji. Odpowiedzi na to oraz inne kulinarne pytania, nastręczające trudności w okresie świątecznym, odpowiemy już w najbliższy wtorek w czasie spotkania miłośników kuchni.

Gotowanie w AfreeKANIE

- Na stołach zagoszczą jaja, które zwykle są podawane w najróżniejszy sposób. Przepis na jeden z nich zdradzę podczas najbliższego "Gotowania w AfreekANIE". Jednak jajko to tylko wstęp do kulinarnych tradycji Wielkiej Nocy. Na stole nie może zabraknąć najrozmaitszych pieczonych mięs, podawanych na zimno, szynki oraz tradycyjnego pasztetu. A skoro mięsa, to do nich parada sosów z zaprawianym bitą śmietaną chrzanem i ćwikłą na czele. A na deser wielkanocna pascha. Nie jadało się jej w moim rodzinnym domu. Jest to więc mój wkład w tradycję, zrobiłam ją podczas pierwszego śniadania wielkanocnego, które przygotowywałam w moim nowym wówczas domu i tak wszystkim zasmakowała, że teraz pojawia się na nim co roku - przekonuje i zaprasza do AfreeKANY Barbara Surmacz-Dobrowolska, która prowadzi projekt "Gotowanie w AfreeKANIE".

Gotowanie w AfreeKANIE

Każdy, kto 12 kwietnia o godz. 18.00 odwiedzi naszą restaurację skosztuje świątecznych potraw, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały. Wstęp i udział nieodpłatny!

7 kwietnia 2011

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail