Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem



Skarby jesiennej spiżarni!
Węgierka z polskiego sadu!

Nie bez przyczyny złota polska jesień bywa uważana za najpiękniejszą porę roku. Prawdziwy kobierzec barw maluje się w parkach, ogrodach, sadach, ale także na miejskich targowiskach. Łatwo tam odnaleźć ogrzewające duszę barwy: żółte cukinie, pomarańczowe dynie, wielobarwne papryki, ciemno fioletowe, niemal czarne bakłażany, czy owocowe skarby jesieni: rumiane, kuszące jabłka, dojrzałe gruszki, owoce pigwy, orzechy oraz niepozorne lecz cudownie słodkie śliwki. Co najważniejsze, wszystkie łatwo zachować na dłużej, by cieszyć się ich smakiem także i w zimie. Korzystając z tego sezonowego dobrodziejstwa, restauracja AfreeKANA zaprezentuje w czasie najbliższego spotkania, w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE", skarby z jesiennej spiżarni. Organizatorzy zapraszają serdecznie miłośników kulinarnych przygód do restauracji w budynku KANY, przy ulicy Legionów 10 w Sosnowcu już 18 października (we wtorek) o godz. 18.00. Pojawi się wszystko to, z czym rychło przyjdzie nam się rozstać: świeże śliwki, gruszki, jabłka, orzechy. Pieczołowicie przygotowane przetwory, okraszone smakiem wanilii, goździków, cynamonu i imbiru, kuszące kolorami i zapachami przywołają na myśl letnie chwile. Jednak prawdziwą gwiazdą wieczoru będzie śliwka węgierka.
- Rozmaite odmiany śliwy goszczą u nas przez całe lato. Jednak gwiazdą jesieni pozostaje maleńka, o lekko wydłużonym kształcie i pięknej granatowej barwie - śliwka węgierka, która nieodmiennie kojarzy się ze smakami dzieciństwa: z polanymi roztopionym masłem knedlami i prawdziwymi śliwkowymi powidłami. Jednak można z niej wyczarować dużo więcej. Węgierka doskonała jest zarówno do deserów, ciast, jak i potraw wytrawnych. Przede wszystkim jako towarzyszka rozmaitych mięs, tak świeża, marynowana jak i suszona. Służy również do otrzymywania nalewek i śliwowicy. Węgierki, jak większość śliwek, zawierają dużo pektyn, dlatego idealnie nadają się na powidła i inne słodkie przetwory, które zimą świetnie sprawdzą się jako dodatek do naleśników czy racuchów lub po prostu element codziennego śniadania. To właśnie pomysł na pyszne, słodkie śniadanie przedstawimy w najbliższy wtorek - przybliża temat Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca kulinarny projekt "Gotowanie w AfreeKANIE".
Restauracja AfreeKANA zaprezentuje w czasie wieczoru kulinarnego autorski przepis na śliwkowe mufinki, które w towarzystwie aromatycznej herbaty lub rozgrzewającego kakao sprawdzą się zarówno jako śniadanie i podwieczorek.

Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały.

Wstęp i udział nieodpłatny!

Centrum Edukacji i Wychowania Młodzieży KANA
ul. Legionów 10, 41-200 Sosnowiec
tel. 032 363-10-30, fax. 032 363-10-31
e-mail: kana@kana.sosnowiec.pl; www.kana.sosnowiec.pl

Powrót


 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail