Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem



Gotowanie w AfreeKANIE!

Przyjdź i poczuj korzenne Boże Narodzenie: pełne kardamonu, imbiru, wanilii, cynamonu i goździków. A wszystko ukryte w aromacie mięs, sałatek, ryb i choinkowych pierników. Zapraszamy!

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się szybkimi krokami. Dlatego też restauracja AfreeKANA w budynku Centrum Edukacji i Wychowania Młodzieży KANA w Sosnowcu /www.afreekana.pl/ zaprasza serdecznie na ostatni w tym roku pokaz kulinarny w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". 13 grudnia, we wtorek o godz. 18.00 restauracja zaprezentuje korzenne Boże Narodzenie. Pojawią się potrawy tradycyjne, dobrze znane w każdym domu i te, które goszczą na naszych stołach od niedawna, lecz wszystkie będą pełne bogatego bukietu korzennych przypraw, dodatku aromatycznych ziół i miodów - gryczanego, wrzosowego i spadziowego, które nieuchronnie przywodzą na myśl zimę, zwiastując Boże Narodzenie.
- Korzenne przyprawy takie jak: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa czy kardamon, anyż i imbir wypełniają swym zapachem domy na całym świecie, głównie podczas pieczenia tradycyjnych bożonarodzeniowych ciast. Choć Anglicy mają Christmas cake /czyt krismes kejk/, Francuzi Pain d'Epices /czyt. pę depis/, czyli świąteczny chleb z przyprawami, Włosi cenią panpepato z dodatkiem czarnego pieprzu, nic nie pachnie bardziej kusząco i wyraziście, jak polski dojrzewający piernik. Zapach ciasta, dzięki wcześniejszemu przygotowaniu, roznosi się już dwa tygodnie przed Wigilią - przybliża temat Barbara Surmacz-Dobrowolska, która prowadzi projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" i zaznacza:
- Korzenne przyprawy sprawdzają się też jako doskonały dodatek do śledzi, barszczu czy mięs, a niektóre z nich, jak laski cynamonu, czy gwiazdki anyżu mogą posłużyć również jako nietuzinkowa dekoracja świąteczna.
Już podczas najbliższego spotkania miłośników kuchni w ramach "Gotowania w AfreeKANIE" uczestnicy poznają pomysły na potrawy i dekoracje o cudownym korzennym, iście bożonarodzeniowym aromacie. W trakcie pokazu prowadząca przygotuje aromatyczny schab z figami, który, podany na zimno, urozmaici półmisek wędlin, a serwowany na ciepło z pewnością sprawdzi się podczas świątecznego obiadu.

Każdy, kto 13 grudnia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY skosztuje świątecznych potraw, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały.

Wstęp i udział nieodpłatny!

Centrum Edukacji i Wychowania Młodzieży KANA
ul. Legionów 10, 41-200 Sosnowiec
tel. 032 363-10-30, fax. 032 363-10-31
e-mail: kana@kana.sosnowiec.pl; www.kana.sosnowiec.pl

Powrót


 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail