Cudze chwaliliście, swoje poznaliście lepiej!
Specjały kuchni polskiej w AfreeKANIE
We wtorkowy wieczór, 21 kwietnia w AfreeKANIE już po raz kolejny spotkali się miłośnicy kulinarnych pyszności, w czasie projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". Tym razem w trakcie pokazu kulinarnego prym wiodły dania tradycyjnej kuchni polskiej.
Choć dobrze znane i cenione od pokoleń, coraz trudniej o nie w naszych domach, toteż uczta w stylu polskim sprawiła tym większą przyjemność uczestnikom spotkania. Nie zabrakło również dyskusji na temat zdrowej żywności i tradycyjnych płodów rolnych i hodowli trzody. Szymon Surmacz oraz Michał Sobczyk - prowadzący spotkanie, w drodze do Lucerny odwiedzili Sosnowiec, by podzielić się swoimi przemyśleniami na temat zagrożeń dla polskiego rolnictwa i naturalnego smaku potraw. W samym gotowaniu Panów wyręczał kucharz restauracji, a Gości poczęstowano tradycyjnym barszczem białym oraz kotlecikami z selera. Przyrządzane specjały okazały się zaskakująco proste w przygotowaniu.
Zrób samodzielnie tradycyjny barszcz biały i kotleciki z selera - pobierz przepis.
Kolejne spotkanie kulinarne już 19 maja o godz. 18.00. Przyłącz się do Gości AfreeKANY i przekonaj się jaki smak ma kuchnia świata!
Partnerem spotkania był Develey.
Wstęp i udział w spotkaniach jest bezpłatny!
24 kwietnia 2009
Powrót
|