Rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni
Japońskie sushi zagościło w AfreeKANIE
We wtorkowy wieczór, 16 lutego w AfreeKANIE już po raz kolejny spotkali się miłośnicy kulinarnych smakołyków, w czasie projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". Tym razem był to pokaz sushi. Ta tradycyjna, japońska potrwa, przywołująca na myśl dalekie zakątki Azji, budząca ciekawość swą formą, składnikami i samym sposobem przygotowania, kusząca zapachem i żywymi kolorami dodatków, w szczególności przypadła do gustu uczestnikom projektu.
Sztandarowe danie japońskich kuchmistrzów sprawiło, że restauracja AfreeKANA szczelnie zapełniła się Gośćmi. Każdy chciał być jak najbliżej kucharza, by ten niecodzienny taniec zgrabnie dobranych składników, układanych i formowanych w barwną mozaikę ryżu zobaczyć na własne oczy. Nie lada sztuką okazała się degustacja gotowego już sushi z wykorzystaniem pałeczek. Jednak po krótkim instruktażu, nawet najmłodsi dali sobie radę.
Wiele uwagi poświęcono także kulturze japońskiego posiłku i sztuce jego przygotowania.
Sushi, choć pewnie nie trafi do naszego codziennego menu, stało się doskonałą okazją do spotkania w gronie znajomych.
Ponieważ pokaz przygotowania sushi szczególnie przypadł do gustu Gościom restauracji, postaramy się powtórzyć go w przyszłości.
Przygotuj sushi samodzielnie - pobierz przepis.
Kolejne spotkanie kulinarne już 16 marca o godz. 18.00. Przyłącz się do Gości AfreeKANY i przekonaj się jaki smak ma kuchnia belgijska!
Wstęp i udział w spotkaniach jest bezpłatny!
23 lutego 2010
Powrót
|