Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!
Urok całorocznych warzyw!

Restauracja AfreeKANA zaprasza 21 lutego /we wtorek/ o godz. 18.00 na spotkanie miłośników kuchni świata w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". Tym razem smakosz i kulturoznawca w jednej osobie zaprezentują Uczestnikom wieczoru kulinarnego urok całorocznych warzyw.

Gotowanie w AfreeKANIE

- Karnawał się kończy, a wiosny za oknem próżno szukać. Dlatego też podczas najbliższego "Gotowania w AfreeKANIE" przyznajemy główną rolę warzywom całorocznym. Zima to tylko teoretycznie trudny okres dla kulinarnych szaleństw. Brak barwnych targowisk, pełnych świeżych jarzyn i owoców doskwiera pewnie niejednej gospodyni.
Jednak wbrew pozorom, nie należy poddawać się zimowemu smutkowi, bo już ze zwykłych "warzyw rosołowych", czyli tzw. włoszczyzny, można wyczarować dużo więcej, niż esencjonalny wywar, czy popularne w naszych domach surówki - przybliża temat Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt "Gotowanie w AfreeKANIE i zaznacza:
- Wachlarz całorocznych warzyw jest, wbrew obiegowej opinii, bogaty. W osiedlowym warzywniaku można znaleźć nie tylko marchew, seler, korzeń pietruszki czy por. Na czele oczywiście stoi dostępny cały rok ziemniak, królujący na stołach, jako najbardziej popularny dodatek do obiadowych mięs. Zaraz potem plasują się buraki oraz wiele odmian kapusty. Nieco mniej popularne są pasternak czy rzepa. A ze wszystkich wyczarujemy pyszne i pożywne zupy, zapiekanki, puree, surówki, a z niektórych nawet ciasta.

Gotowanie w AfreeKANIE

O tym, jak wiele możliwości dają te na pierwszy rzut oka nudne warzywa, będzie można się przekonać podczas najbliższego pokazu kulinarnego w restauracji AfreeKANA, kiedy to zostanie obalony mit ich zwyczajności. Smakosz przygotuje tartę z porem, a uczestnicy otrzymają przepisy na potrawy, które nie tylko wzbogacą zimowe menu, ale wywołają uśmiech na twarzach wszystkich biesiadników oraz zadziałają prawdziwie zbawiennie na nasze, wychłodzone mrozem ciała i przygnębione szarością długich zimowych dni, dusze.

Każdy, kto 21 lutego o godz. 18.00 odwiedzi AfreeKANĘ, skosztuje tarty z pora, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały.

Wstęp i udział nieodpłatny!

17 lutego 2012

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail