Gotowanie w AfreeKANIE! Słoneczna Toskania spełnieniem wakacyjnych marzeń!
Po letniej przerwie do restauracji AfreeKANA powraca "Gotowanie w AfreeKANIE". Trzeci już sezon spotkań miłośników kuchni świata zaskoczy smakoszy kulinarnymi nowinkami, potrawami z odległych zakątków, kuchnią zdrową i fantazyjną.
W nadchodzącym sezonie "Gotowania w AfreeKANIE" uczestnicy projektu wybiorą się w nowe zakamarki kulinarnego świata. Jednak nie tylko kuchnie rozmaitych narodowości zagoszczą na pokazach, pojawią się również sezonowe warzywa i owoce, a także kulinarne pomysły Widzów i Gości, którzy zawitają do AfreeKANY.
W czasie najbliższego spotkania, już 21 września o godz. 18.00 restauracja AfreeKANA zaprezentuje kuchnię Toskanii - krainy słynącej ze swej sztuki, historii i pięknych krajobrazów, gdzie przeszłość harmonijnie łączy się z teraźniejszością.
- Chociaż Toskania staje się dla Polaków coraz popularniejszym celem podróży, przyzwyczajeni do szybkich posiłków polscy turyści częściej wybierają potrawy z makaronów czy włoską pizzę, rzadko sięgając po iście toskańskie przysmaki, a naprawdę warto! Kuchnia toskańska to gęste zupy, a w zasadzie dania jednogarnkowe, jak Cacciucco (gęste danie rybne z kilku rodzajów ryb i owoców morza na bazie białego wina i pomidorów), czy Ribollita, najsłynniejsza toskańska zupa, z chleba, kapusty i białej fasoli.
To przede wszystkim charakterystyczny, pieczony bez soli toskański chleb, który wypiera w tym regionie popularne w innych częściach Włoch makarony czy pizzę. Chleb będący bazą zarówno dla toskańskich zup, jak i popularnych przekąsek, takich jak bruschetta (znana w Toskanii jako fettunta), czy crostini (opiekany chleb z dodatkami, w Toskanii najczęściej z wątróbką, majonezem lub pomidorami) - zaprasza na wieczór kulinarny Barbara Surmacz-Dobrowlska, smakosz i kulturoznawca, prowadząca projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" i obiecuje:
- Mimo, iż klasyczne toskańskie pieczywo można kupić wyłącznie we Włoszech podczas najbliższego "Gotowania..." postaramy się odtworzyć wyjątkowy smak właśnie toskańskich przekąsek, choć kuchnia ta kryje w sobie również wspaniałe smaki mięs, oliwy z oliwek, wina czy serów.
Spotkania miłośników kuchni świata mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji.
Wstęp i udział nieodpłatny!
16 września 2010
Powrót
|