Gotowanie w AfreeKANIE!
Cudze chwalicie, swego nie znacie...
Zdrowa polska kuchnia kontra globalny przemysł spożywczy :-)
21 kwietnia o godz. 18.00 - gotujemy i jemy!
Klub AfreeKANA zaprasza na kolejny nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. Tym razem w obecności Gości restauracji kucharz przygotuje specjały tradycyjnej kuchni polskiej.
Już 21 kwietnia w klubie AfreeKANA, przy ulicy Legionów 10 w Sosnowcu tradycyjne produkty, znane i cenione od pokoleń w każdej kuchni, zmierzą się z żywnością modyfikowaną, wytwarzaną przez przemysł masowy i powszechnie dostępną w naszych sklepach.
Które z nich w pojedynku odniosą zwycięstwo, a które polegną pokonane? Czy zwycięstwo w tej nierównej walce jest w ogóle możliwe? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań, przygotowując wyjątkowe, pyszne tradycyjne potrawy rodem z Polski, będą poszukiwać prowadzący kwietniowe spotkanie - Szymon Surmacz i Michał Sobczyk. Redaktorzy kwartalnika "Obywatel" (www.obywatel.org.pl) w drodze na europejskie sympozjum w Lucernie pt. "Food and Demokracy" poświęcone podobnej tematyce, odwiedzą Sosnowiec, by podzielić się swoimi przemyśleniami, dotyczącymi globalnych problemów i pokazać siłę tkwiącą w najprostszych lokalnych rozwiązaniach kulinarnych. Obaj to smakosze i piwosze, choć jeden bardziej gotuje, podczas gdy drugi warzy niezłe piwo w kuchni.
W czasie "Gotowania w AfreeKANIE" poczęstują Gości restauracji prawdziwą, nie oszukaną kuchnią polską, o którą niestety coraz trudniej w naszych domach. Do przygotowania wszystkich potraw w czasie pokazu kulinarnego zostaną użyte wyłącznie naturalne składniki, bo to właśnie od ich jakości zależy smak i wartości odżywcze gotowego już dania.
Podczas spotkania z potrawami polskimi uczestnicy wieczoru zostaną ugoszczeni tradycyjnym barszczem białym oraz kotlecikami z selera.
W czasie przygotowywania potraw prowadzący pokaz kulinarny przybliżą uczestnikom kwestie zdrowej żywności. Postarają się również znaleźć odpowiedzi na pytania:
Czy wiemy co jemy? GMO - organizmy modyfikowane genetycznie są w bardzo wielu produktach. Czy wiemy w jakich? Najbardziej masowe uprawy "spożywczego" GMO na świecie to soja i kukurydza. Czy wiemy, gdzie ona trafia? Jaki mamy wybór jako konsumenci? Co możemy zrobić, czego się domagać, na co zwracać uwagę.
Ponadto, każdy kto 21 kwietnia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w naszym budynku przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata.
Wstęp i udział nieodpłatny!
16 kwietnia 2009
Powrót
|