Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Skarby z jesiennego sadu!
Gruszka - na słodko i słono w AfreeKANIE

Polski sad, zwłaszcza jesienią, to prawdziwy skarbiec dla każdego łasucha. Bogate w witaminy, kuszące smakiem, mozaiką zapachów i kolorów, owoce, doceniane od lat, dziś chętnie prezentują się w nowych odsłonach.

Gotowanie w AfreeKANIE

Właśnie jako skarby z jesiennego sadu, restauracja AfreeKANA zaprezentuje polskie owoce, już w czasie najbliższego spotkania w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". Zapraszamy serdecznie miłośników kulinarnych przygód do restauracji w budynku KANY, przy ulicy Legionów 10 w Sosnowcu już 16 listopada (we wtorek) o godz. 18.00. Prawdziwą gwiazdą wieczoru będzie gruszka.

Gotowanie w AfreeKANIE

- Ma delikatną skórkę, jedwabisty miąższ i doskonały smak. Co więcej, wystarczy trochę pleśniowego sera, orzechów, karmelu czy wina, by gruszka, uchodząca w Polsce za owoc dość pospolity, stała się daniem eleganckim i wykwintnym. Taką nobilitację kulinarną osiągnęła gruszka dzięki kucharzom francuskim, wykorzystującym ten niezwykle zmysłowy owoc, nie tylko do przygotowania deserów czy przystawek, ale i dań głównych. Gruszki faszerowane pleśniowym serem, słodkie i słone tarty gruszkowe, gruszkowe sorbety i suflety, gruszki karmelizowane, duszone w winie czy zapiekane w cieście francuskim, wszystkie pomysły mają francuski rodowód - przybliża temat Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt "Gotowanie w AfreeKANIE".

Gotowanie w AfreeKANIE

Choć często sięgamy po owoce z sadu, gdy jeszcze towarzyszą nam ciepłe dni, warto przygotować coś na osłodę jesiennej pluchy. Idealnie sprawdzą się wówczas gruszkowe konfitury, które urozmaicą jesienne śniadania czy podwieczorki. Można też sięgnąć do skarbnicy pomysłów nie tylko na gruszki słodkie, ale i słone, by towarzystwem wykwintnego posiłku i lampki wina uprzyjemnić sobie długie, jesienne wieczory.

Gotowanie w AfreeKANIE

- A rozmaite pomysły na proste dania z gruszką w roli głównej zagoszczą podczas najbliższego "Gotowania w AfreeKANIE", kiedy to min. przygotujemy dla Państwa gruszkowe strudle z ciasta filo - dodaje i zaprasza smakosz Barbara Surmacz-Dobrowolska.

Gotowanie w AfreeKANIE

Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały.

Wstęp i udział nieodpłatny!

15 listopada 2010

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail