Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!
Słodkie lato!
19 czerwca o godz. 18.00 - gotujemy i jemy!

Restauracja AfreeKANA zaprasza serdecznie mieszkańców miasta na nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. Tym razem, 19 czerwca o godz. 18.00, na zakończenie sezonu w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE", w obecności Gości smakosz i kulturoznawca przygotuje owocowe specjały na słodko.

Gotowanie w AfreeKANIE

Lato obfituje w kuszące, wielokolorowe i aromatyczne owoce, najlepsze z polskiego sadu. Dorodne truskawki, maliny, czereśnie, śliwki, czy leśne jagody albo poziomki dostarczają nieskończenie wielu możliwości i pozwalają na przyrządzenie tak śniadania, dwudaniowego obiadu, deseru, czy kolacji. Ten prawdziwy owocowy festiwal otwiera truskawka, do której szybko dołączają czereśnie, doganiane przez morele i śliwki. Wszystkie letnie owoce jednak najbardziej znane są nam świeże, gotowe do zjedzenia zaraz po umyciu, pod postacią słodkich deserów lub smakowitych przetworów, którymi można cieszyć się w zimie. Dlatego też AfreeKANA na zakończenie tego sezonu projektu "Gotowanie w AfreeKANIE" zaprezentuje Uczestnikom nietuzinkowe sposoby na letnie owoce, podawane na słodko.

Gotowanie w AfreeKANIE

- W lecie najbardziej zachwyca różnorodność świeżych owoców. W sezonie pojawia się ich mnóstwo: od słodkich truskawek, po lekko cierpki, ale doskonały w ciastach i kompotach, rabarbar. W moim domu dodatkowo swoje zasłużone miejsce mają wczesne czereśnie, gotowe do spożycia już na początku czerwca. Są niemal czarne i napęczniałe od soku. Większość oczywiście zjadamy na surowo, gdyż żaden wyszukany deser nie zastąpi miseczki pięknych, dojrzałych czereśni - wyglądają zjawiskowo, a smakują jeszcze lepiej. Z reszty przygotowuję przetwory: kompot (według receptury mojej babci, najlepszy sposób na gorączkę) czy konfitury, z dodatkiem moreli lub borówki amerykańskiej. A to dopiero początek tego, co można przygotować z owoców - przybliża temat spotkania Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca Gotowanie w AfreeKANIE i dodaje:
- Żeby zobaczyć jak wiele możliwości dają dobrodziejstwa polskiego sadu i dowiedzieć się więcej, również o polskich tradycjach, związanych ze zbieraniem i przygotowywaniem owoców dawniej i dziś, warto przyjść w najbliższy wtorek do AfreeKANY na kolejne spotkanie z "Gotowaniem w AfreeKANIE", podczas którego, zaproponujemy Państwu bardzo łatwy sposób na letni, owocowy deser - czyli zapiekany rabarbar z kruszonką i lodami waniliowymi.

Gotowanie w AfreeKANIE

Letnie, owocowe desery mają jeszcze jedną zaletę - można je jeść niemal bezkarnie i bez większego stresu, że przybędą nam dodatkowe kilogramy. Pożegnajmy zatem ten sezon projektu "Gotowanie w AfreeKANIE", myśląc o wszystkich owocowych pysznościach, jakie czekają nas przez całe lato i które będą skutecznie umilać oczekiwanie na kolejną odsłonę spotkań smakoszy, która rozpocznie się już we wrześniu.

Każdy, kto odwiedzi naszą restaurację 19 czerwca o godz. 18.00 skosztuje owocowych pyszności, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" jest dofinansowany przez
Urząd Miejski w Sosnowcu.


Wstęp i udział nieodpłatny!

15 czerwca 2012

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail