Gotowanie w AfreeKANIE!
Szparagi - wykwintny, wiosenny rarytas!
Restauracja AfreeKANA zaprasza serdecznie w najbliższy wtorek, 21 maja,
o godz. 18.00 na wieczór kulinarny w ramach cyklicznego projektu "Gotowanie w AfreeKANIE".
Tym razem Barbara Surmacz-Dobrowolska, smakosz i kulturoznawca, prowadząca kulinarne spotkania, podzieli się z Gośćmi restauracji pomysłami na potrawy ze szparagów. Ten prawdziwy wiosenny rarytas, choć dobrze w Polsce znany, jest wciąż mało popularny. Mimo że to najdelikatniejsze i zarazem najzdrowsze z warzyw, rzadko występuje w domowym menu.
Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, zawierają duże ilości witamin A i C, a także żelazo i potas, działają moczopędnie i lekko przeczyszczająco. Są zatem idealnym składnikiem lekkiego, sprzyjającego oczyszczaniu organizmu, wiosennego menu. Mają niezwykle delikatny smak i aromat, są świetne do przygotowania przystawek, sprawdzają się jako dodatek do sałatek, znakomicie smakują zapieczone pod lekkim sosem. Ale są równie pyszne zwyczajnie ugotowane i podane z masłem lub oliwą i odrobiną soku z cytryny. Dlatego też warto rozsmakować się w szparagach i wykorzystać drzemiący we wszystkich trzech odmianach (najwykwintniejszej białej, bardziej wyrazistej zielonej oraz fioletowej) potencjał, tworząc wytworne i w smaku, i w formie, wiosenne danie. A że sezon na szparagi trwa krótko, należy go w pełni spożytkować!
Każdy, kto 21 maja o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY skosztuje kremowej zupy z zielonych szparagów, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały.
Ponieważ projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem liczba miejsc na pokaz kulinarny jest ograniczona.
Wstęp i udział nieodpłatny!
Projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" jest dofinansowany
przez Urząd Miejski w Sosnowcu.
15 maja 2013
Powrót
|