Gotowanie w AfreeKANIE! Wersal na talerzu, czyli kuchnia francuska! 20 kwietnia o godz. 18.00 - gotujemy i jemy!
Klub AfreeKANA zaprasza serdecznie mieszkańców miasta na nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. Tym razem w obecności Gości kucharz restauracji przygotuje tradycyjne potrawy północnej Francji.
Kuchnia francuska uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie, między innymi dzięki wyspecjalizowanym kucharzom, którzy przez lata uczynili z gotowania prawdziwą sztukę - tzw. haute cuisine.
Choć najczęściej kojarzona jest z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem, kuchnia francuska, zwłaszcza od Bretanii po Alzację ma do zaoferowania dużo więcej. Każdy region oferuje inne przysmaki, choć wszędzie są one tak samo ważnym elementem życia codziennego.
W najbliższy wtorek Uczestnicy pokazu kulinarnego w restauracji AfreeKANA spotkają się z kuchnią Francji północnej, gdzie nadmorski dość chłodny klimat decyduje o charakterze kulinarnym tego regionu, nieco cięższym od reszty kraju, zbliżonym do kuchni anglosaskiej. Specjalnością Pikardii są zupy jarzynowe oraz flamique ? porions - suflet czosnkowy, a także krem Chantilly, przyrządzany z mleka, śmietany i cukru. W Amiens podaje się pâté de canard - pasztet z kaczych wątróbek. Alzacja znana jest dzięki swoim winom, piwu i choucroute, przyrządzanym z kiszonej kapusty oraz foie gras - gęsim wątróbkom. Specjalnością jest także ser munster, wyrabiany z krowiego mleka. Normandia słynie z masła, ale również jako region nadmorski, z owoców morza, a zwłaszcza z przegrzebków św. Jakuba (coquilles Saint-Jacques). To właśnie z Normandii pochodzi jeden z najbardziej znanych francuskich serów - camembert oraz napoje alkoholowe, produkowane z jabłek: cydr (cidre) i calvados. I w końcu Bretania. Tu także często podawane są owoce morza, ryby oraz cydr, a także słynne bretońskie naleśniki.
Podczas pokazu kucharz restauracji wraz ze smakoszem kulturoznawcą przygotują charakterystyczne dla tego regionu naleśniki gryczane.
Każdy, kto 20 kwietnia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, skosztuje tradycyjnego dania francuskiego, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE" mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata.
Wstęp i udział nieodpłatny!
15 kwietnia 2010
Powrót
|