Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!
W królestwie frytek!

Przyjdź i sprawdź, jaki smak mają tradycyjne potrawy rodem z Belgii. Już 16 marca o godzinie 18.00 gotujemy i jemy!

Klub AfreeKANA zaprasza miłośników kuchni i smakoszy na nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. Tym razem w obecności Gości kulturoznawca przygotuje specjały tradycyjnej kuchni belgijskiej.

Gotowanie w AfreeKANIE

Choć uchodzi za mało wyszukaną i równie mało szczególną, kuchnia belgijska ma wiele do zaoferowania wszystkim smakoszom.
Jej niedocenianie wynika głównie z nieznajomości bogatych tradycji kulinarnych Belgów. Nie bez znaczenia jest tu także fakt, że ta jedna z cenniejszych kuchni w Europie miała zwyczajnego pecha. Dzięki nieszczęśliwemu zbiegowi okoliczności mało kto dziś wie, że to właśnie Belgowie stworzyli znane na całym świecie frytki. Ten ziemniaczany przysmak jest nieodłącznym elementem kulinarnego krajobrazu Belgii, co więcej gdyby nie stacjonujący podczas I wojny światowej, w okolicach Namur, amerykańscy żołnierze, którzy spopularyzowali je na cały świat, byłyby sztandarowym belgijskim daniem. Ale kuchnia belgijska to także gofry, znakomita czekolada, którą można się delektować pijąc na ciepło lub jedząc w postaci najróżniejszych deserów oraz wybornych pralin, które są ucztą nawet dla wybrednego smakosza.

Gotowanie w AfreeKANIE

W czasie najbliższego spotkania w ramach "Gotowania w AfreeKANIE" nie zabraknie cykorii, którą Belgowie wyhodowali jako substytut kawy. Dziś ta mało znana u nas roślina ma szerokie zastosowanie: urozmaica dania mięsne, może służyć jako przystawka. Jest ona także cennym składnikiem dań bardziej wyrafinowanych, jak na przykład faisan a la brabançone - bażant gotowany z cykorią po brabancku. Każdego amatora rozpieszczania podniebienia z pewnością zachwycą belgijskie specjały - lapin a la biere (zając w piwie), carbonnade (gulasz wołowy), czy kulinarny symbol narodowy - moules et fritest, czyli mule z frytkami. Cenione są także belgijskie, kremowe zupy. Właśnie jedna z nich - krem z cykorii, zagości w AfreeKANIE w czasie marcowego spotkania miłośników kuchni świata.

Gotowanie w AfreeKANIE

Każdy, kto 16 marca o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, skosztuje belgijskich potraw, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Spotkania mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata.

Wstęp i udział nieodpłatny!

15 marca 2010

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail