Gotowanie w AfreeKANIE! Smaczna kasza nasza!
Restauracja AfreeKANA zaprasza serdecznie na pierwsze w tym roku spotkanie smakoszy i miłośników kuchni w ramach cyklicznego projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". 21 stycznia, we wtorek o godz. 18.00 zaprezentujemy potrawy z tradycyjnej, polskiej kaszy.
Gryczana, jaglana, jęczmienna, kukurydziana, czy kasza manna - każda przez jakiś czas była trochę zapomniana i pozostawała w cieniu makaronów, ryżu i kartofli, a każda ma w sobie prawdziwe bogactwo magnezu, cynku, żelaza, potasu, fosforu i witamin z grupy B oraz witaminę E. Im grubszą kaszę wybierzemy, tym więcej błonnika i rutyny dostarczymy naszemu organizmowi, a przy tym zjemy pyszny, odżywczy posiłek, który rozgrzeje ciało i sprawi, że cieplej zrobi nam się także na duszy. Dziś typowo polska kasza ponownie wkrada się do łask, stając się modnym dodatkiem do potraw, a nierzadko i atrakcyjnym daniem głównym, nie tylko dla tych, którzy cenią sobie zdrowe i racjonalne odżywianie.
Potrawy z kaszy są proste, zdrowe i mogą mieć wieloraką postać. Z kaszy przygotujemy pierogi, placki, kotlety, pulpety, rozmaite dania jednogarnkowe, pożywne zupy, ale również ciasta i desery. Kasza pasuje do dań słonych, jak i słodkich. Ponieważ każda kasza jest lekkostrawna, w naszym menu pojawia się bardzo wcześnie i znamy ją od dzieciństwa. Jednak z pewnością nie musi kojarzyć się wyłącznie z manną na mleku, czy grysikiem z jabłkiem lub popularnym gulaszem. Dlatego podczas najbliższego "Gotowania w AfreeKANIE" odkryjemy wszystkie tajniki, rodzaje i smaki kaszy na nowo, a nasi Goście spróbują dań z kaszy gryczanej i błyskawicznej kaszy kuskus, przygotowanych podczas pokazu.
Każdy, kto 21 stycznia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY skosztuje dań z kaszy, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Ponieważ projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, liczba miejsc na pokaz kulinarny jest ograniczona.
Wstęp i udział nieodpłatny!
15 stycznia 2014
Powrót
|