Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!
Przyjdź i poznaj smak karnawału!

Gotowaniem na sali, bezpłatną degustacją przygotowanego specjału
i przepisami na wynos, restauracja AfreeKANA rozpocznie projekt
"Gotowanie w AfreeKANIE" w nowym roku.

Choć projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" realizujemy już od 2008 roku, pierwszy raz zdradzimy miłośnikom kuchni sekrety karnawałowych przekąsek. Ten wyjątkowy, kulinarny wieczór odbędzie się w AfreeKANIE już 19 stycznia (we wtorek) o godz. 18.00.

Gotowanie w AfreeKANIE

- Bożonarodzeniowe emocje opadły i ledwo odpoczęliśmy po wielkim świątecznym obżarstwie, a tu wieczór Trzech Króli rozpoczyna szaleństwo karnawałowe. Od wieków okres poprzedzający czterdziestodniowy post był okazją do objadania się, a na stołach wówczas królowały głównie mięsne potrawy. Ten barwny okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw w każdym kraju świętuje się inaczej, kultywując lokalne tradycje. Osobiście najbardziej odpowiada mi teatralna atmosfera karnawału weneckiego, a i włoskim Fritellom - smażonym na złoto kawałeczkom ciasta królującym na karnawałowych stołach - najbliżej do naszych faworków.

Gotowanie w AfreeKANIE

Ale karnawał to nie tylko wielkie bale i słodkie pyszności. Ten szczególny czas od reszty kulinarnego roku, głównie podczas domowych przyjęć, wyróżnia wielkość, serwowanych przez panie i panów domu, przysmaków. Czas karnawału to czas niedużych przekąsek, drobiazgów "na ząb", które przegryzamy gdzieś w międzyczasie burzliwych konwersacji, czy wirowania na parkiecie. To również czas kiedy lampkę tradycyjnego wina podawanego do kolacji zastępujemy barwnymi drinkami i koktajlami oraz szampanem - zaprasza na spotkanie Barbara Surmacz-Dobrowalska, smakosz i kulturoznawca, prowadząca projekt.

Gotowanie w AfreeKANIE

AfreeKANA dowiedzie, że przygotowanie wielu drobnych i kuszących swoją wielobarwną formą zakąsek nie musi oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni. W czasie pokazu powstaną szybkie, efektowne i smaczne łódeczki z cykorii z łososiem oraz przekąski z ciasta francuskiego. Wszystko to pozwoli z fantazją i bez paniki przyjąć nawet niezapowiedzianych wcześniej gości i umili spotkanie ze znajomymi.

Każdy, kto 19 stycznia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w naszym budynku, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, skosztuje karnawałowych potraw, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Spotkania mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata lub potrawy, nawiązujące do okoliczności uniwersalnej i powszechnie znanej w wielu kulturach.

Wstęp i udział nieodpłatny!

15 stycznia 2010

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail