Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Królowa jesieni na salonach!
Dynia gościem "Gotowania w AfreeKANIE"!

Zupa z dyni, ciasto z dyni, pierożki z dynią, konfitura z dyni, naleśniki z dynią, racuchy z dni i wiele innych dań oraz jesienne dekoracje - tak w dużym skrócie charakteryzuje się to iście wszechstronne warzywo. W Stanach Zjednoczonych, gdzie jest najpopularniejsze, można nawet wziąć udział w polowaniu na... dynię, by na farmie samodzielnie zerwać wcześniej upatrzony okaz, a potem wystartować w konkursie na najpiękniejszą dynię.

Choć w Polsce wciąż niedoceniana, dynia bije rekordy popularności wśród hodowców i walczy o tytuł królowej jesieni. Tegoroczna, największa polska dynia ważyła 514 kg! Właśnie jako niekwestionowaną gwiazdę tej pory roku zaprezentujemy dynię Gościom "Gotowania w AfreeKANIE" już 19 października, we wtorek, o godzinie 18.00.

Gotowanie w AfreeKANIE

- To niezwykłe warzywo liczy około 30 gatunków, od bardzo małych, najczęściej ozdobnych, po bijące światowe rekordy, nawet 500 kilogramowe dynie olbrzymie. Pochodzą z Ameryki i nie znano ich w Europie do czasów Kolumba, gdzie trafiły dopiero 50 lat po jego pierwszej podróży. To Indianie zaczęli je uprawiać ze względu na bogate w oleje i białko ziarna.

Gotowanie w AfreeKANIE

W Polsce dynia znana była już w XVI w. jako roślina lecznicza. Uprawiano ją wówczas głównie dla celów medycznych i przez lata warzywo nie miało znaczenia kulinarnego. Na szczęście dzięki rozmaitym wpływom kuchni świata w ostatnich latach zainteresowanie uprawą tej rośliny wyraźnie wzrosło, tak jak i możliwości jej wykorzystania, które wydają się nieograniczone - zdradza sekrety dyni Barbara Surmacz-Dobrowolska, smakosz prowadząca projekt "Gotowanie w AfreeKANIE".

Gotowanie w AfreeKANIE

Z kwiatów dyni można przyrządzać smaczne sałatki, a nasiona mają szerokie działanie lecznicze. Dynia to również pestki - suszone do chrupania lub jako baza do produkcji pełnowartościowego oleju roślinnego, świetnego do sałatek.

Gotowanie w AfreeKANIE

- Dynia z pewnością należy do tych warzyw, przy których długo wahamy się czy zostawić ją nienaruszoną np. na parapecie w celach dekoracyjnych, czy przerobić na pyszny posiłek? Na szczęście jedno nie wyklucza drugiego. Cudownie słodki, pomarańczowy miąższ możemy wykorzystać do przygotowania pikantnych zup, chrupiących kotlecików, aromatycznych zapiekanek, ciast czy konfitur. Dynia jest warzywem najbardziej popularnym w krajach basenu morza śródziemnego, a także ważnym składnikiem przepisów Bliskiego Wschodu, skąd pochodzi przepis na zupę z dyni na ostro, którą przygotujemy podczas pokazu - zaprasza Barbara Surmacz-Dobrowolska.

Gotowanie w AfreeKANIE

Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały.

Wstęp i udział nieodpłatny!

14 października 2010

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail