Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!
Chłodniki - zimne zupy na gorące dni!

Restauracja AfreeKANA zaprasza serdecznie wszystkich smakoszy i miłośników kuchni na najbliższy wieczór kulinarny w ramach cyklicznego projektu "Gotowanie w AfreeKANIE", który odbędzie się we wtorek, 18 czerwca o godz. 18.00.
W czasie przedwakacyjnego spotkania restauracja AfreeKANA zaprezentuje chłodniki, czyli zimne zupy znane od pokoleń i podawane w upalne, letnie dni. Pojawią się tradycyjne receptury, ale nie zabraknie też nuty współczesnych gustów kulinarnych z dodatkiem odrobiny awangardy. Będą zatem chłodniki "na słono", bogate w sezonowe warzywa i zioła, aromatyczne przyprawy, pożywne i smaczne, będą też zimne zupy "na słodko", przygotowywane na bazie owoców, energetyczne, bajecznie kolorowe, kuszące zwłaszcza najmłodszych.

Gotowanie w AfreeKANIE

- Najbardziej popularnym w polskich domach jest tzw. chłodnik litewski, zwany też polskim - równie popularny w obu krajach. Przygotowywany najczęściej na bazie kefiru z dodatkiem botwinki, koperku, rzodkiewki, świeżego ogórka i jajka, w każdym domu smakuje inaczej. I choć to właśnie ta letnia zupa jest najbardziej popularna, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na chłodniki rodem z Hiszpanii, Bułgarii czy Francji. Znając tradycyjne receptury na gazpacho /czyt. gazpaczio/, ajoblanco /czyt. ahobianko/, tarator czy zupę vichy /czyt. wiszi/ można łatwo i szybko urozmaicić domowe menu, zaskakując rodzinę oryginalną potrawą - przekonuje Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" i dodaje:
- Bywają chłodniki bardziej lub mniej gęste, warzywne i owocowe. Wszystkie mają kilka wspólnych bardzo ważnych cech - są orzeźwiające, pożywne oraz dostarczają wielu niezbędnych witamin i minerałów w najbardziej wartościowej formie, bowiem wykorzystywane do chłodników warzywa i owoce nie podlegają zubażającej je obróbce termicznej.

Każdy, kto 18 czerwca o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w naszym budynku skosztuje letnich chłodników, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Spotkania smakoszy mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka inna przygoda kulinarna, w którą uczestników spotkań restauracja AfreeKANA zabierze również latem. Mimo, że nadchodzą wakacje, tegoroczne "Gotowanie w AfreeKANIE" będzie z nami bawić także w lipcu i w sierpniu, proponując nietuzinkowe, prawdziwie wakacyjne specjały!

Ponieważ projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem liczba miejsc na pokaz kulinarny jest ograniczona.

Wstęp i udział nieodpłatny!

Projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" jest dofinansowany
przez Urząd Miejski w Sosnowcu.

14 czerwca 2013

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail