Gotowanie w AfreeKANIE!
Przyjdź i przekonaj się jaki smak może mieć karnawał -
zaprezentujemy iście imprezowe potrawy, wprost z Meksyku
20 stycznia o godz. 18.00 - gotujemy i jemy!
Klub AfreeKANA zaprasza mieszkańców miasta na kolejny nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. Tym razem w obecności Gości kucharz przygotuje specjały kuchni meksykańskiej, które urozmaicą każdą karnawałową zabawę, nadając jej wyjątkowy smak.
Karnawał to czas spotkań ze znajomymi, weekendowe "domówki", muzyka i beztroska. I choć zabawowy nastrój dopisuje w tym czasie, czemu nie sprawić, by było jeszcze weselej? Każde spotkanie urozmaicą przysmaki kuchni meksykańskiej, które proponuje klub AfreeKANA.
Potrawy kuszące kolorem, smakiem, wyjątkowym zapachem i formą przyciągają oko, a zjada się je, bynajmniej nie tylko wzrokiem. Podczas kolejnego, trzeciego już spotkania w ramach "Gotowania w AfreeKANIE", klub przybliży tajniki kuchni meksykańskiej, jej specyfikę łączącą rozmaite smaki: kwaśny i słodki, ostry i delikatny, słony i gorzki. Kuchnię łączącą w umiejętny sposób najrozmaitsze wpływy innych krajów nie tracącą przy tym własnych korzeni i charakteru. Podczas pokazu kucharz przygotuje tradycyjne meksykańskie guacamole, opowie jak szybko przygotować salsę, która wraz z kukurydzianymi nachos może stać się świetną przekąską podczas karnawałowych przyjęć. Będzie można się także przekonać, jak łatwo zaskoczyć przyjaciół i rodzinę kolacją z tortilli z klasycznym mięsnym farszem.
Wszystkie propozycje AfreeKANY zostaną okraszone opowieściami o tradycjach kulinarnych Indian zamieszkujących prehiszpański Meksyk oraz o tym jaki wpływ na ich kulinaria miała hiszpańska konkwista, czyli jak narodziła się niezwykła, pachnąca chilli kuchnia.
Każdy, kto 20 stycznia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w naszym budynku, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, skosztuje meksykańskich potraw, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata.
Wstęp i udział nieodpłatny!
14 stycznia 2009
Powrót
|