Gotowanie w AfreeKANIE!
Wojak Szwejk zaprasza do stołu!
Przyjdź i sprawdź, jaki smak mają tradycyjne potrawy rodem z pobliskich Czech. Już 17 listopada o godzinie 18.00 gotujemy i jemy!
Klub AfreeKANA zaprasza miłośników kuchni i smakoszy na nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. Tym razem w obecności Gości kucharz przygotuje specjały kuchni czeskiej.
Kuchnia naszych sąsiadów, choć od lat ulegała wpływom różnych krajów, w tym również Polski, zachowała swój oryginalny charakter i jak żadna inna przywodzi na myśl staroszlacheckie, pańskie stoły, uginające się pod ciężarem wykwintnych mięs, często przygotowywanych tuż po polowaniu.
Nie brakuje tu dań ciężkostrawnych, ociekających aromatycznym tłuszczem i gęstymi sosami, których wartości kaloryczne trudno przecenić. I choć współcześni Czesi nie korzystają na co dzień z dobrodziejstw tradycyjnych dań, warto nad ich kuchnią się pochylić. A to dlatego, że tylko z pozoru wydaje nam się ona dobrze znana, również z naszych domów.
- Tradycyjne knedliczki, sery z Ołomuńca, korniszony ze Znojna, tłusta śmietana i ziemniaki w nieznanych odsłonach - taką klasyczną, czeską kuchnię zaprezentujemy uczestnikom pokazu kulinarnego w listopadzie - zachęca Barbara Surmacz-Dobrowolska, smakosz i kulturoznawca, prowadząca projekt "Gotowanie w AfreeKANIE i dodaje: - Kaloryczne potrawy, stosunkowo proste w przygotowaniu idealnie sprawdzą się w czasie jesiennej niepogody, dostarczając potrzebnej energii. Pomogą też trafić przez żołądek do serca...
Każdy, kto 17 listopada o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, skosztuje czeskich potraw, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE" mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata.
Wstęp i udział nieodpłatny!
13 listopada 2009
Powrót
|