Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!
Poskromienie cukinii!

Restauracja AfreeKANA zaprasza serdecznie 17 maja /we wtorek/ na pokaz kulinarny z cyklu "Gotowanie w AfreeKANIE". Już o godzinie 18.00 organizatorzy wieczoru kulinarnego zdradzą sekret, jak poskromić w kuchni cukinię.

Gotowanie w AfreeKANIE

Choć cukinia, czyli odmiana dyni zwyczajnej, jest powszechna w Polsce - już dawno opanowała przydomowe ogródki, można ją też bez trudu kupić na stoiskach z warzywami - wciąż skrywa przed nami swoje sekrety. A jako że jest uniwersalna i smaczna, warto dowiedzieć się jak ją przyrządzić, by urozmaiciła codzienne posiłki, zwłaszcza wiosną i latem. Neutralny smak cukinii sprawia, że można przygotować z niej zupy, dania główne, sałatki, surówki, desery, w tym pyszne ciasta, a także marynaty. Na temat uprawy i możliwości przyrządzania cukinii na rozmaite sposoby niemal wszystko wiedzą Włosi, którzy wyselekcjonowali cukinię. Właśnie przyrządzona z ich przepisów cukinia, smakuje najlepiej.

Gotowanie w AfreeKANIE

Cukinia jest bogata w witaminę A, niskokaloryczna, w sam raz na wiosenne "trzymanie linii", ponadto sprzyja przemianie materii i oczyszcza organizm z nadmiaru szkodliwych kwasów. Młode, małe cukinie doskonale łączą się z suszonymi pomidorami, wędzonym boczkiem i makaronem, większe cukinie możemy zapiec z serami: mozzarellą i parmezanem z dodatkiem świeżej bazylii i pomidorów. We wszystkich opcjach jest doskonała, jednak najlepiej smakuje po prostu usmażona lub zgrillowana z odrobiną oliwy z oliwek solą i pieprzem, czy w postaci pysznych placków podawanych z jogurtem i świeżo zmielonym pieprzem, które mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych, niestety dość ciężkostrawnych, placków ziemniaczanych, o czym przekonają się Państwo podczas najbliższego "Gotowania w AfreeKANIE".

Gotowanie w AfreeKANIE

Każdy, kto 17 maja o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, przy ulicy Legionów 10 w Sosnowcu skosztuje potraw z cukinii, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny. Zazwyczaj odbywają się w każdy trzeci wtorek miesiąca. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały. Wstęp i udział nieodpłatny!

13 maja 2011

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail