Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!
W krainie ziołami pachnącej
Przyjdź i sprawdź, jaki smak mają tradycyjne potrawy rodem z południa Francji. Już 18 maja o godzinie 18.00 gotujemy i jemy!

Klub AfreeKANA zaprasza miłośników kuchni i smakoszy na nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. Tym razem w obecności Gości kucharz przygotuje specjały śródziemnomorskie rodem z francuskiej Prowansji.

Klub AfreeKANA zaprasza mieszkańców regionu na wieczór kulinarny w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". Kucharz restauracji wraz ze smakoszem kulturoznawcą zaprezentują Gościom specjały kuchni południowej Francji.

Gotowanie w AfreeKANIE

Podobnie, jak w najbardziej znanej, malowniczej i historycznej krainie regionu, która zapiera dech w piersiach widokiem wzgórz, porośniętych kwitnącą lawendą i porozsiewanymi miasteczkami i wioskami rybackimi, tak i w AfreeKANIE będą królowały tradycyjne dania Prowansji: bouillabaisse /bujabes/ (zupa rybna), ratatouille /ratatuj/ (potrawa z duszonych warzyw) i soupe au pistou /sup o pisto/ (zupa z bazylią). Wnętrze restauracji wypełni się zapachem słynnych na całym świecie ziół prowansalskich. Choćby dla samej woni warto wtedy być w klubie AfreeKANA!

Gotowanie w AfreeKANIE

- W czasie najbliższego spotkania miłośników kuchni świata przeniesiemy się na południe Francji, gdzie śródziemnomorski klimat sprzyja uprawie najrozmaitszych warzyw i owoców. Spotkamy tutaj drzewa oliwne, bakłażany, cukinie, cytrusy, a także wszelkie zioła szczodrze dodawane do miejscowych dań. Nie bez przyczyny najpopularniejsza bodaj w całej Europie, mieszanka ziół nosi nazwę "prowansalskie", to w niej zawarte są niemalże wszystkie z uprawianych tutaj przypraw jak: tymianek, rozmaryn, bazylia, majeranek czy szałwia. Region ten ze względu na dostęp do Morza Śródziemnego bogaty jest również we wszelkie ryby oraz owoce morza.

Gotowanie w AfreeKANIE

Dlatego najbardziej znaną potrawą prezentującą możliwości morskiej kuchni prowansalskiej jest słynne bouillabaisse /bujabes/ - gulasz rybny z dodatkiem ziół, skórki pomarańczowej oraz szafranu. Prowansja to także pola uprawianej tu lawendy, która nie tylko tworzy bajeczny krajobraz, ale chętnie dodawana jest do tutejszych dań np.: sałat. Jednak podstawą kuchni tego regionu jest oliwa z oliwek oraz warzywa, a najbardziej znaną potrawą jarską jest ratatouille /ratauj/. To właśnie jej smakiem ucieszą się Goście najbliższego wieczoru kulinarnego - zaprasza na spotkanie Barbara Surmacz-Dobrowolska, smakosz i kulturoznawca, prowadząca projekt.

Gotowanie w AfreeKANIE

Każdy, kto 18 maja o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, skosztuje potraw rodem z południa Francji, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Spotkania w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE" mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata.

Wstęp i udział nieodpłatny!

13 maja 2010

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail