Gotowanie w AfreeKANIE! W krainie ziołami pachnącej
Przyjdź i sprawdź, jaki smak mają tradycyjne potrawy rodem z południa Francji. Już 18 maja o godzinie 18.00 gotujemy i jemy!
Klub AfreeKANA zaprasza miłośników kuchni i smakoszy na nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. Tym razem w obecności Gości kucharz przygotuje specjały śródziemnomorskie rodem z francuskiej Prowansji.
Klub AfreeKANA zaprasza mieszkańców regionu na wieczór kulinarny w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". Kucharz restauracji wraz ze smakoszem kulturoznawcą zaprezentują Gościom specjały kuchni południowej Francji.

Podobnie, jak w najbardziej znanej, malowniczej i historycznej krainie regionu, która zapiera dech w piersiach widokiem wzgórz, porośniętych kwitnącą lawendą i porozsiewanymi miasteczkami i wioskami rybackimi, tak i w AfreeKANIE będą królowały tradycyjne dania Prowansji: bouillabaisse /bujabes/ (zupa rybna), ratatouille /ratatuj/ (potrawa z duszonych warzyw) i soupe au pistou /sup o pisto/ (zupa z bazylią). Wnętrze restauracji wypełni się zapachem słynnych na całym świecie ziół prowansalskich. Choćby dla samej woni warto wtedy być w klubie AfreeKANA!

- W czasie najbliższego spotkania miłośników kuchni świata przeniesiemy się na południe Francji, gdzie śródziemnomorski klimat sprzyja uprawie najrozmaitszych warzyw i owoców. Spotkamy tutaj drzewa oliwne, bakłażany, cukinie, cytrusy, a także wszelkie zioła szczodrze dodawane do miejscowych dań. Nie bez przyczyny najpopularniejsza bodaj w całej Europie, mieszanka ziół nosi nazwę "prowansalskie", to w niej zawarte są niemalże wszystkie z uprawianych tutaj przypraw jak: tymianek, rozmaryn, bazylia, majeranek czy szałwia. Region ten ze względu na dostęp do Morza Śródziemnego bogaty jest również we wszelkie ryby oraz owoce morza.

Dlatego najbardziej znaną potrawą prezentującą możliwości morskiej kuchni prowansalskiej jest słynne bouillabaisse /bujabes/ - gulasz rybny z dodatkiem ziół, skórki pomarańczowej oraz szafranu. Prowansja to także pola uprawianej tu lawendy, która nie tylko tworzy bajeczny krajobraz, ale chętnie dodawana jest do tutejszych dań np.: sałat. Jednak podstawą kuchni tego regionu jest oliwa z oliwek oraz warzywa, a najbardziej znaną potrawą jarską jest ratatouille /ratauj/. To właśnie jej smakiem ucieszą się Goście najbliższego wieczoru kulinarnego - zaprasza na spotkanie Barbara Surmacz-Dobrowolska, smakosz i kulturoznawca, prowadząca projekt.

Każdy, kto 18 maja o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, skosztuje potraw rodem z południa Francji, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE" mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata.
Wstęp i udział nieodpłatny!
13 maja 2010
Powrót
|