Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!

Nie udawaj Greka!
Przyjdź i sprawdź, jaki smak mają tradycyjne potrawy rodem ze słonecznej Grecji. Już 16 czerwca o godzinie 18.00 gotujemy i jemy!

Klub AfreeKANA zaprasza miłośników kuchni i smakoszy na nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. Tym razem w obecności Gości kucharz przygotuje specjały śródziemnomorskie rodem z Grecji.

Gotowanie w AfreeKANIE

Lato już tuż, tuż. Często najbardziej żywym wspomnieniem po wakacjach pozostaje smak nieznanych dotąd, tradycyjnych potraw, które kosztowaliśmy w turystycznych kurortach.
Właśnie na takie, sentymentalne w smaku spotkanie z "Gotowaniem w AfreeKANIE" będą mogli liczyć przybyli Goście. Zarówno Ci, którzy już odwiedzili Grecję - kolebkę europejskiej cywilizacji, jak i Ci, którzy dopiero planują letni odpoczynek nie zawiodą się na pewno.
Kuchnia słonecznej Grecji, słynie z ambrozji i sera, pokarmu godnego zarówno mitologicznych bogów, jak i zwykłych śmiertelników. Już okrutny Polifem z "Odysei" Homera "połowę nabiału przeznaczał na twaróg, który w gęstych koszach sam wytłaczał". Być może robił on słynną fetę, ale równie dobrze mogło to być manuri, kefalotiri, kasseri czy halumii, bowiem Grecy zjadają więcej sera, niż Francuzi, ponadto odznaczają się wyjątkową radością życia, w którym wielką rolę odgrywa właśnie jedzenie.

Gotowanie w AfreeKANIE

Kuchnia grecka jest postrzegana jako zdrowa i prosta. Jej fundamentem jest oliwa z oliwek. Ale nie brakuje tu również popularnych w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich: czosnku, liści winorośli, dużej ilości warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki, bakłażanów, świeżych ziół oraz - używanego nie tylko do deserów - ciasta filo. Z mięs na greckich stołach królują, mało popularne u nas: jagnięcina, baranina, czy kozina, a także świeże ryby i owoce morza. Posiłkowi zawsze towarzyszy greckie wino, znane i cenione już od czasów starożytności.

Gotowanie w AfreeKANIE

Grecy cenią świeżość i jakość składników, pełen dojrzewających w słońcu warzyw i owoców sezon letni wyjątkowo sprzyja przygotowywaniu potraw tej kuchni, dlatego podczas pokazu kucharz restauracji przygotuje dla Gości prosty posiłek, który może stanowić lekką kolację lub po prostu popołudniową przekąskę - sałatkę ze szpinaku oraz zapiekany ser feta.

Każdy, kto 16 czerwca o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, skosztuje greckich potraw, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Spotkania mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata.

Wstęp i udział nieodpłatny!

12 czerwca 2009

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail