Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!
Wybuchowy karnawał z granatem w roli głównej!

Karnawał w pełni. Trwa sezon na zabawy - i te kameralne w zaciszu domowego wnętrza, wśród znajomych, i te organizowane z rozmachem przez restauratorów, czy kluby i dyskoteki. Tak czy inaczej, każdy, korzystając z okazji na dobrą zabawę poszukuje sposobu, by uczynić ją nietuzinkową. Restauracja AfreeKANA zaprasza 17 stycznia /we wtorek/ o godz. 18.00 na pierwsze w nowym roku spotkanie miłośników kuchni świata w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE", które dostarczy odpowiedzi na pytanie, jak kulinarnie urozmaicić karnawałową zabawę, sprawiając, że ta pozostanie na długo w pamięci gości. A wszystko za sprawą wybuchowego karnawału z granatem w roli głównej.

Gotowanie w AfreeKANIE

- W czasie najbliższego "Gotowania w AfreeKANIE" zaprezentujemy Państwu granaty i choć brzmi to niepokojąco (skojarzenia z nazwą pozostają przede wszystkim militarne, a sam owoc mocno egzotycznym "wynalazkiem") zapewniamy, że przygotowane z użyciem tego niezwykłego owocu potrawy wywołają jedynie pozytywne emocje. A skoro pojawił się właśnie masowo w naszych sklepach warto to wykorzystać! Tym bardziej, że można go podać w wielu odsłonach, o czym przekonają się Państwo już we wtorek, 17 stycznia - zaręcza Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca pyszny projekt w restauracji AfreeKANA.

Gotowanie w AfreeKANIE

Właściwości oraz specyficzna struktura granatu były szeroko wykorzystywane w symbolice sztuki, religii, a nawet polityce. Jego składające się z drobnych cząsteczek wnętrze, ukryte pod twardą skórą, często interpretowano jako symbol zjednoczenia. Wieloziarnistość owocu w wielu kulturach była symbolem płodności, miłości, mądrości i małżeństwa, w chrześcijaństwie to symbol nadziei i odrodzenia, podczas gdy starożytni Chińczycy uważali, iż nasiona granatu symbolizują długowieczność i nieśmiertelność.
- Granaty wykorzystywano w kuchni i medycynie już trzy tysiące lat temu w różnych zakątkach świata. Nie inaczej jest i dziś. Ten piękny i orzeźwiający owoc jest świetnym dodatkiem zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Jego kwaskowy, lekko cierpki, a jednak słodki smak, doskonale współgra z grillowanym bakłażanem czy drobiem. Idealnie komponuje się z ostrymi serami - kozim, pleśniowym, a także z sałatami, szczególnie tymi ciemnozielonymi, jak rukola czy rzymska - uatrakcyjnia ich walory smakowe, jak i wizualne (żywo czerwony kolor i piękny połysk). Z soczystych osnówek robi się znany na całym świecie syrop - grenadynę, będącą składnikiem wielu koktajli, którym nadaje kolor i charakterystyczny smak. Wszystko to sprawia, że trudno znaleźć bardziej trafny owoc, by uatrakcyjnić karnawałowe przekąski, sałatki i trunki - dodaje smakosz i kulturoznawca, prowadząca projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" i zaprasza do udziału w spotkaniu.

Gotowanie w AfreeKANIE

Każdy, kto 17 stycznia o godz. 18.00 odwiedzi naszą restaurację, skosztuje karnawałowych potraw z granatem w roli głównej, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały.

Wstęp i udział nieodpłatny!

12 stycznia 2012

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail