Gotowanie w AfreeKANIE!
Wiśniowy zawrót głowy!
Wakacje w pełni. Jednak mimo to, "Gotowanie w AfreeKANIE" - popularny i lubiany przez mieszkańców miasta projekt, w czasie tegorocznego lata nie wybiera się na urlop. Najbliższe spotkanie miłośników kuchni odbędzie się już we wtorek, 16 lipca o godz. 18.00, w naszym budynku, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu. Wieczór kulinarny będzie okazją, żeby poznać receptury na wiśniowe specjały!
Restauracja AfreeKANA zaprezentuje wiśnie pod różna postacią. Lipiec, bowiem to najlepszy czas na zbiory tych owoców. Wiosną, pięknie kwitnące drzewa urozmaicają krajobraz, zaś latem możemy cieszyć się soczystymi, ciemno czerwonymi owocami, kwaśnymi na surowo i cudownie słodkimi po przetworzeniu. Ich głęboko bordowy kolor świadczy o bezcennych wartościach odżywczych i o tym, że zawierają jeden z naszych najskuteczniejszych antyoksydantów w postaci bioflawonu. Prawdziwym królestwem wiśni są kraje wschodniej Azji, gdzie występuje aż 60 gatunków tych owoców. W Polsce uprawiane są 2 - wiśnia karłowata i popularna. Nie umniejsza to jednak roli i zastosowania wiśni.
Możemy z nich wyczarować najrozmaitsze potrawy, zarówno słodkie: ciasta, desery czy uwielbianą przez dzieci wiśniową zupę, jak również słone: wyborne dania mięsne z królika, drobiu czy wątróbki. Ze względu na swój aromat, drewno wiśni wykorzystywane jest również do wędzenia mięs, a że jest też dość twarde i wytrzymałe, poddaje się obróbce, służy do produkcji mebli.
Podczas najbliższego "Gotowania w AfreeKANIE" wiśnie zaprezentują swoją słodką stronę. Przygotujemy klasyczne clafouti /czyt. klafuti/, czyli francuskie ciasto - deser z wiśniami.
Każdy, kto odwiedzi restaurację AfreeKANA w budynku KANY, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, 16 lipca o godz. 18.00 skosztuje francuskiego deseru z wiśniami, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" jest dofinansowany
przez Urząd Miejski w Sosnowcu.
Wstęp i udział nieodpłatny!
11 lipca 2013
Powrót
|