Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!
Wiosenny grill!

Restauracja AfreeKANA zaprasza serdecznie 15 maja /we wtorek/ o godz. 18.00 na spotkanie miłośników kuchni świata w ramach cyklicznego projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". Tym razem smakosz i kulturoznawca w jednej osobie zaprezentuje Uczestnikom wieczoru kulinarnego alternatywę dla tradycyjnych potraw z wiosennego grilla. AfreeKANA podzieli się pomysłami na niecodzienne dania grillowane i zdradzi sekret smacznego posiłku, przygotowanego w ogrodzie lub na tarasie, niekoniecznie bazującego na dobrze znanych mięsach, czy kiełbasce.

Gotowanie w AfreeKANIE

- Dzięki prawdziwie letnim temperaturom w najdłuższy majowy weekend wielu Polaków otworzyło sezon na grillowanie. Z ogródków i tarasów zapachniało kiełbaskami oraz mięsem, które nadal króluje w rodzimym grillowym menu.
Choć drób czy wieprzowina wydają się monotonne, tak naprawdę można je przyrządzić na wiele smakowitych sposobów, najważniejsza jest bowiem marynata i pomysł - przekonuje Barbara Surmacz-Dobrowlska, prowadząca "Gotowanie w Afrykanie" i dodaje:
- Sam pomysł to jednak dopiero początek, bo na grilla możemy "wrzucić" niemal wszystko, na co mamy ochotę. Warzywa, owoce, sery, pieczywo... Nic nie zastąpi smaku zgrillowanego bakłażana, posmarowanego oliwą z oliwek czy opieczonej na grillu kromki wiejskiego chleba z wędzonym na wolnym ogniu czosnkiem i odrobiną soli. Nie można zapomnieć również o dodatkach, czyli pysznych sałatkach i sosach, dzięki którym z kawałka mięsa uczynimy prawdziwą ucztę dla najbliższych. Dodatkowo, położona na brzegu grilla gałązka rozmarynu lub lawendy wypełni przestrzeń cudownym aromatem.

Gotowanie w AfreeKANIE

AfreeKANA zachęci w nadchodzący wtorek do kulinarnych eksperymentów z grillem w roli głównej, nie zapominając jednocześnie o bezcennych chwilach na łonie natury, spędzonych z rodziną lub przyjaciółmi. Pojawią się zatem łatwe przepisy na pyszne potrawy, a prym w czasie wieczoru kulinarnego będzie wiodła sałatka z grillowanych warzyw. Nie zabraknie też informacji na temat zwyczajów towarzyszących spotkaniom przy grillu, a prowadząca projekt skonfrontuje europejską tradycję grillowania z tą zza oceanu.

Każdy, kto 15 maja o godz. 18.00 odwiedzi AfreeKANĘ, skosztuje sałatki z grillowanych warzyw, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały.
Projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" jest dofinansowany przez
Urząd Miejski w Sosnowcu.


Wstęp i udział nieodpłatny!

11 maja 2012

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail