Gotowanie w AfreeKANIE! W Krainie Kwitnącej Wiśni!
Przyjdź i zobacz jak kucharz restauracji przygotowuje tradycyjne japońskie sushi, skosztuj i zaskocz bliskich własną propozycją oryginalnej potrawy.
Klub AfreeKANA zaprasza miłośników kuchni i smakoszy na kolejny nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. 16 lutego (we wtorek) o godz. 18.00 kucharz w towarzystwie kulturoznawcy, przyrządzi najbardziej znaną japońską potrawę - sushi.
Kultura Dalekiego Wschodu kusi ze wszech miar, budząc żywą ciekawość europejczyków. Modne stały się nie tylko podróże do odległej Japonii, ale i kuchnia dotąd mało znanych zakątków. To właśnie ją przybliżą organizatorzy projektu pn. "Gotowanie w AfreeKANIE" Gościom restauracji, podczas najbliższego spotkania miłośników kuchni świata.
Pierwsze zetknięcie się z kuchnią japońską może być szokujące, przede wszystkim ze względu na surowe ryby, glony, specyficzny smak zup i warzyw oraz zapach sosów, w niczym nie przypominający aromatycznych zawiesistych sosów, znanych z naszej kuchni. Jednak wielość smaków, wyjątkowo delikatnych i oryginalnie przyrządzanych potraw sprawia, że z łatwością do tej kuchni można się przekonać. Kusi i urzeka zaskakującą ornamentyką warzyw, skrojonych i podanych w tak misterny sposób, że trudno w nich dostrzec zwykłą marchewkę, ogórka czy rzodkiew. Na kuchnię japońską składa się bowiem zarówno interesujący zestaw produktów, jak i sposób ich przyrządzania i podawania. Wodorosty nori, sake, tofu, chrzan wasabi, wspomniane już surowe ryby i owoce morza, warzywa... To z nich powstają najbardziej popularne w naszym kraju japońskie potrawy, takie jak: sashimi, sushi czy tempura, które obowiązkowo należy jeść pałeczkami.
Bardzo popularne w japońskich restauracjach przygotowywanie posiłku przy gościach sprawia, że patrząc na wprawne ruchy kucharza formującego roladki i rożki z ryżu, glonów i świeżych ryb można nie tylko podziwiać jego kunszt, ale przyjemnie się odprężyć i wyciszyć, czemu niewątpliwie służy klimat kuchni japońskiej. Goście restauracji AfreeKANA przekonają się o tym już 16 lutego, podpatrując przygotowywanie sushi i kosztując tej niecodziennej potrawy. Każdy otrzyma także szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata.
Wstęp i udział nieodpłatny!
11 lutego 2010
Powrót
|