Gotowanie w AfreeKANIE!
Przyjdź i przekonaj się jaki smak mogą mieć Święta Bożego Narodzenia
- 14 grudnia (we wtorek) zaprezentujemy tradycyjne i nowoczesne
świąteczne potrawy.
Klub AfreeKANA zaprasza mieszkańców miasta na nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. W obecności Gości smakosz i kulturoznawca przygotuje bożonarodzeniowe specjały, dobrze znane w każdym domu i te, które proponuje kuchnia współczesna.
Boże Narodzenie to czas, w którym chwile spędzone z bliskimi, w towarzystwie świątecznego drzewka, nabierają wyjątkowego znaczenia. To również smak domowych potraw sprawia, że Święta Bożego Narodzenia są tak magiczne i przywodzą na myśl, już nawet tym całkiem dorosłym, minione dzieciństwo.
- Jednak mimo przyjętej tradycji, jest to również czas, do którego zawsze coś od siebie chce dodać współczesność. Dlatego co roku staję przed dylematem czy, oddać palmę pierwszeństwa tradycji, czy wprowadzać nowinki kulinarne, którymi w okresie przedświątecznym kuszą wszystkich smakoszy, świąteczne dodatki w prasie oraz telewizyjne programy kulinarne. Po kilku latach takich dylematów odkryłam, że jedno nie wyklucza drugiego, możemy z powodzeniem na Wigilijną Wieczerzę przygotować tradycyjnego karpia w towarzystwie kapusty z grochem i pierogami, oraz dodać do tego na przykład nowoczesną sałatkę, czy tradycyjnego śledzia w zupełnie nowej szacie.
Świąteczne tradycje kulinarne mają bowiem tę niezwykłą cechę, że dla każdego mogą oznaczać coś innego - przekonuje Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" i dodaje:
- I choć każdy z nas dekoruje choinkę, czy obdarowuje się prezentami, to świąteczne ucztowanie w każdym domu nosi znamiona indywidualizmu. Przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy uzupełniamy nowymi, w każdym pokoleniu dodając coś od siebie. Dlatego szczególnie gorąco zapraszamy Państwa na kolejne spotkanie z "Gotowaniem w AfreeKANIE", podczas którego odkrywać będziemy Boże Narodzenie tradycyjne i nowoczesne. Mam też nadzieję, że spotkanie to stanie się pretekstem do wzajemnej wymiany pomysłów na bożonarodzeniowe przysmaki.
Każdy, kto 14 grudnia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY skosztuje świątecznych potraw, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny.
W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały.
Wstęp i udział nieodpłatny!
10 grudnia 2010
Powrót
|