Gotowanie w AfreeKANIE!
Przyjdź i przekonaj się jak słodko smakują Święta Bożego Narodzenia -
15 grudnia (we wtorek) zaprezentujemy świąteczne słodkości z różnych stron świata!
Klub AfreeKANA zaprasza mieszkańców miasta na nieodpłatny pokaz kulinarny, połączony z degustacją potraw. W obecności Gości kucharz przygotuje słodkie specjały bożonarodzeniowe, które podobnie, jak polska kutia, goszczą na wigilijnych stołach w różnych zakątkach świata.
Boże Narodzenie to szczególny czas, naznaczony rodzinną atmosferą spotkań z bliskimi, ciepłem domowego ogniska. Połyskująca światełkami i ubrana w ozdoby choinka, oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę, dzielenie się opłatkiem i składanie sobie życzeń, bez tradycyjnych wigilijnych i świątecznych dań, nie oddają jednak piękna Bożego Narodzenia.
Jako że drogi rodziny spotykają się właśnie przy stole, należy zadbać, aby ten był należycie zastawiony. Wśród tradycyjnych potraw nie powinno zabraknąć łakoci, które będą w szczególności łakomym kąskiem dla najmłodszych, ale nie pogardzą nimi przecież i starsi.
- Boże Narodzenie niewątpliwie kojarzy się z tradycją i trudno nie oddać jej pierwszeństwa przy planowaniu świątecznego obiadu czy Kolacji Wigilijnej, chowając na ten wyjątkowy czas wszelkie nowoczesne przepisy i nowinki kulinarne w otchłani szuflad i kuchennych szafek. Wyjątek stanowią słodycze, tu opowiadam się za pełną swobodą. Przy ich przygotowywaniu można puścić wodze fantazji. Właśnie na fali eksperymentów świątecznych podczas najbliższego "Gotowania w AfreeKANIE" zaproponujemy Państwu lekki deser - cynamonowe jabłka w cieście filo, który stanowić może zarówno świetny finisz zwykle ciężkiego, świątecznego obiadu, jak i słodką przekąskę podczas przedświątecznych spotkań ze znajomymi - przybliża szczegóły spotkania smakosz i kulturoznawca, prowadząca projekt, Barbara Surmacz-Dobrowolska.
Każdy, kto 15 grudnia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, skosztuje świątecznych słodkości, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata.
Wstęp i udział nieodpłatny!
10 grudnia 2009
Powrót
|